Historiens suss

 

Händelser i samband med apoteket i Lovisa före 1754

Tidigare krig har haft en stor och avgörande inverkan på apotekens existens i allmänhet och på apoteket i Lovisa i synnerhet. Det är därför värt att först och främst minnas det stora bottenkriget, som slutade med freden i Uusikaupunki 1721, och hattkriget, som slutade med freden i Åbo 1743.

I detta sammanhang är apoteket i Lovisa ett märkligt fall som inte har förklarats helt och hållet. Tidigare började apoteket i Lovisa i Borgå och senare i Hamina. År 1982 publicerades ett par verk (Peldàn: Två lådor, Nokela: Våra apoteks skatter) som tyder på att rötterna går ännu längre tillbaka. Vi går alltså via Nevanlinna, Viborg, Haman och Borgå till Loviisa. Dessa städers apotekare hade något gemensamt.

 

Två apotek i Viborg

Man vet dock med säkerhet att apotekaren Conrad Hasselbeck-Brandes flydde till Viborg efter att ryssarna hade erövrat Nevanlinna 1703 och grundade ett nytt apotek, "Skansen", utan att ansöka om rätten att göra det. Apotekaren Thomas Alphusius, som hade fått apoteksrättigheter i Viborg 1689, klagade över detta och hänvisade till sin ensamrätt. Collegium medicum erkände att Alphusius hade rätt, men tog hänsyn till att Hasselbeck-Brandes hade fördrivits från sin hemstad av en fiende till kungen och riket. Apotekaren fick därför endast ett vänligt råd att flytta antingen till Borgå eller Helsingfors. Hasselbeck-Brandes stannade dock kvar i Viborg.

Medan apotekarna kämpade för sina rättigheter närmade sig Big Thunder-tornet. År 1710 erövrade ryssarna både Käkisalmi och Viborg. Senare är det känt att ett apotek var verksamt i Viborg på 1720-talet. Det ägdes av apotekaren Bernhard Christian Paris, som var gift med Hasselbeck-Brandes dotter. Enligt vissa källor grundade Paris troligen ett apotek i Hamina, vilket skulle vara början på ett apotek där. Den 29 april 1732 beviljades apotekaren Henning Rothfeldt apotekarrättigheterna i Hamina.

Apoteksrättigheter för en änka

När han dog 1740 var Rothfeldt gift med Helena Parmente, som senare skulle spela en viktig roll i apoteket. Änkan gifte sig med sin apotekare Johan Ludovic Elfenbein, som blev ny ägare till apoteket i Hamina. Hon tvingades dock lämna sin stad och sin egendom när överbefälhavaren Levenhaubt den 28 juni 1742 gav order om reträtt, brände staden och sprängde fästningen i luften.

 

Elfenbein dog på väg till Stockholm, och den 17 oktober 1745 fick hans änka Helena apotekarrättigheter i Borgå, men bara för tio år. Hon gifte sig en tredje gång, nu med apotekaren Johan David Schön, till vilken rättigheterna överfördes. Schön hade tidigare arbetat i Stockholm på Cronas apotek, det namn han gav det apotek han just hade grundat i Borgå. Schön dog dock 1750 och apoteket köptes av apotekaren Gustaf Åberg, vars privilegiebrev är daterat den 24 september 1750.

Åberg måste ha trott att han hade fått apoteksrättigheter i Borgå. Han köpte hus och mark i staden och inrättade ett stort och modernt apotek. Han måste ha blivit ganska förvånad när frågan om att flytta apoteket till Lovisa togs upp 1752 och en ny slutlig order utfärdades 1753. Enligt Gabriel Nikander måste Henric Frede, landshövding i Kymmenkartano provinsen, ha varit den drivande kraften bakom detta beslut. Överföringen av rättigheterna till staden Hamina till Lovisa och de stora byggnads- och befästningsarbeten som skulle utföras där kan ha varit orsaken till guvernörens åtgärd.

Finlands första apoteksmärke

I Historia om svensk och finsk medicin 1663-1812 III, Helsingfors 1893, säger Hjelt: "Det är värt att nämna att Gustaf Åberg, som var tvungen att flytta till Lovisa, grundade Kruunu-apoteket där, som troligen var det enda finländska apoteket med ett eget varumärke. Först 1799 överlät han apoteket till sin son Anders Fredrik Åberg". I en notis i turistguiden för Lovisa från 1910 står det också att apoteket i Lovisa också var stadens första bensinstation för bilar.

Alla bilder kommer från samlingen i Lovisa stadsmuseum.

Museet i Lovisa

Parkgatan 2, 07900 Lovisa

För mer information om fotografen och ägaren av bilden, klicka på bilden.